Качествени ежедневни дамски и мъжки обувки и боти на достъпни цени Пон. до Петък 09:00 - 17:00 | Събота 09:00 - 15:00 | Неделя почивен ден
0879 051 929
Публикувана на

Въпреки че обувките често се избират на база на стил и мода, те играят ключова роля в подкрепата на здравето на нашите крака, особено ако имаме проблеми като плоскостъпие. Плоскостъпието е разпространено здравословно състояние, при което долната част на ходилото е по-плоска от нормалната, което от своя страна може да създаде болка и дискомфорт при стъпване. Една от ключовите стратегии за управление на плоскостъпието е изборът на подходящи обувки. В тази статия ще разгледаме какви обувки трябва да избягваме, ако сте с плоскостъпие, и какво трябва да търсите при избора на правилни обувки. Това е съществено значение за управлението на това състояние и предотвратяването на поява на болка и дискомфорт.

Обувки с висок ток и тънка подметка

Високите токове и тънките подметки не предоставят достатъчно подкрепа за стабилността на краката. Те могат да увеличат натоварването на предната част на стъпалата и да допринесат за допълнителен стрес върху плоскостъпната област.

Обувки с изцяло  неподходяща подметка

Подходящата подметка е от съществено значение за плоскостъпие. Важно е да избягваме носенето на обувки с твърда и безгъвкава подметка, тъй като те не ни осигуряват необходимата амортизация и подкрепа за краката.

Обувки без подплънки или ортопедични вложки

Плоскостъпието често се управлява чрез използването на ортопедични вложки или специални обувки с подплънки. Трябва да избягваме обувки, които нямат тези допълнителни елементи, които биха подпомогнали коригирането на проблемните ходила.

Тесни и неудобни обувки

Обувките, които стягат краката или причиняват натиск, могат да влошат дискомфорта при плоскостъпие. Добре е да избягваме носенето на тесни обувки, които могат да ограничат нормалното движение на нашите стъпала.

На какво да обърнем внимание при избора на обувки при плоскостъпие?

При избора на обувки за плоскостъпие, добре е да обърнем внимание на следните характеристики:

Добра подкрепа на стъпалото: Обувки с добра амортизация са особено важни за хората с плоскостъпие, тъй като те помагат за абсорбиране на ударите и сътресенията по време на ходене. Обувките трябва да имат вградени подплънки и да са ортопедични, с цел подкрепа на стъпалото при ходене. 

Удобна и амортизираща подметка: Подметката трябва да бъде гъвкава, но достатъчно плътна, за да осигури амортизация на крака и предпази от стъпване по време на ходене.

Ортопедични възможности: Обувките трябва да позволяват използването на ортопедични вложки или подплънки за допълнителна стабилност.

Правилна височина на тока: Височината на тока трябва да бъде умерена.

Пространство за пръстите: Обувките трябва да предоставят достатъчно пространство за пръстите, за да не ограничават тяхното движение при ходене.

Тест и проба: Преди да закупим обувките разбира се, редно е да направим пробна разходка с тях из магазина и да се уверим, че се чувстваме възможно най-удобно и стабилно в тях. По време на пробата трябва внимателно да проследим за поява на болка, дискомфорт или неустойчивост, които може да указват, че обувките не са подходящи за нас.

С правилния избор на обувки и редовна консултация с ортопед или специалист, бихме могли да контролираме проблема с  плоскостъпието и да намалим риска от появата на  болка и дискомфорт. Винаги е добре да инвестираме в здравето на нашите крака, като изберем обувки, които ни осигуряват правилна стабилност и комфорт!

Сайтът използва бисквитки. С продължаване на използването му Вие се съгласявате с използването им.

Съгласен съм