Качествени ежедневни дамски и мъжки обувки и боти на достъпни цени Пон. до Петък 09:00 - 17:00 | Събота 09:00 - 15:00 | Неделя почивен ден
0879 051 929
Публикувана на

Велурените обувки са прекрасен аксесоар, който може да допълни всеки стил и да вдъхне уникалност на тоалета ни. Въпреки това, поддръжката на велурени обувки може да бъде предизвикателство за много хора. За да запазим красотата и дълготрайността на нашия любим велурен чифт, е важно да знаем правилния начин за почистване и поддръжка на такъв тип обувки. Макар и да може да изглежда като предизвикателство, почистването на велур може да бъде лесно и ефективно, ако се придържаме към няколко прости стъпки, а именно:

Използване на специализирани продукти за почистване на велур

За почистване на повърхността на велурени обувки, е добре да използваме специализирани продукти като препарати или прахове, които са предназначени специално за велур. Тези продукти ще помогнат да се отстранят петната и обновят цвета на обувките. Винаги трябва да следваме стриктно инструкциите на продукта и да избягваме използването на продукти, съдържащи груби химикали. Първо трябва да нанесем малко количество от специализирания препарат за почистване на велур върху мека гъба. След това нежно да изтъркаме  замърсяванията от велура, следвайки посоката на влакната. След този процес оставяме обувките да изсъхнат.

Защита на обувките и предотвратяване от замърсявания

Можем да предотвратим бъдещи замърсявания, като нанесем водоотблъскващ спрей или препарат за защита на велур. Той подсилва устойчивостта на обувките срещу бъдеща поява на влага и замърсявания. Преди нанасянето на спрея, трябва да минем повърхността на обувката с мека, суха гъба. След нанасяне на спрея, трябва да оставим обувките за 12 часа, преди да ги обуем и носим. Тази процедура се повтаря поне веднъж седмично.

Обувките трябва  да изсъхнат напълно преди тяхното почистване

Ако обувките ни са мокри след носене в дъжд или сняг, е добре да ги оставим да изсъхнат напълно, преди да пристъпим към тяхното почистване. Почистването на влажен велур може да причини повреди и деформации върху повърхността на обувката.

Как да почистим мазни петна върху велура?

Ако велурените обувки са изцапани с мазни петна е важно да действаме бързо. В зависимост от типа на петното, можем да го намокрим отгоре  леко с почистващ препарат или да си помогнем със суха гъба или бяла хартия. Не бива да трием  силно обувката, защото това може да повреди велура.

Правилно изсушаване на обувки от велур

Не бива да излагаме велурените обувки на прекомерна топлина или слънце. Това може да доведе до изсъхване и дехидратация на материала. Вместо това е добре да ги оставим да се изсушават на въздух при стайна температура. Можем и  да направим един прост трик, като напълним вътрешността на обувките с кърпи или вестници, за да запазим тяхната форма, докато се изсушават.

Правилно съхранение

Когато не носим велурените обувки, трябва да ги съхраняваме на сухо и добре проветриво място. Добре е да избягваме  да ги поставяме в тесни или претъпкани с други обувки шкафове, което може да доведе до деформация на материала.

Редовна поддръжка

За да запазим велурените обувки в оптимално състояние,  важно е да ги почистваме и поддържаме редовно. Почистването им трябва да се случва след всяко носене, особено ако сме ходили из мръсни или влажни места. Така ще предотвратим задържане на прах и мръсотия във влакната на велура и ще ги запазим красиви и издръжливи за по-дълго време.


Сайтът използва бисквитки. С продължаване на използването му Вие се съгласявате с използването им.

Съгласен съм