Качествени ежедневни дамски и мъжки обувки и боти на достъпни цени Пон. до Петък 09:00 - 17:00 | Събота 09:00 - 15:00 | Неделя почивен ден
0879 051 929
Публикувана на

Всеки от нас поне веднъж е изпитвал неприятната ситуация, когато обувките му започват да издават неприятна миризма. Това не само може да бъде срамно, но и да създаде дискомфорт при обуването и събуването им. Добре е да помним и  че редовната грижа за обувките и личната хигиена са от съществено значение за нашето удобство и самочувствие. Но не бива да се безпокоим толкова, защото има няколко ефективни начина да се справим с този проблем. В тази статия ще представим няколко полезни съвета как да се отървем от неприятната миризма от обувките и как да ги поддържаме свежи и чисти.

Причини за появата на неприятна миризма в обувките

Повишено изпотяване - Това е най-честата причина за появата на лоша миризма. Общо върху кожата на краката ни са разположени около хиляда потни жлези, които произвеждат до 200 милилитра пот на ден. Самата пот няма аромат, тъй като се състои от сол и вода. Неприятната миризма се причинява от бактерии, които ако се намират в благоприятна среда, започват да се размножават интензивно. Ето защо хората, които носят затворени обувки или синтетични чорапи, най-често страдат от прекомерно изпотяване и съответно лоша миризма на краката. 

Качество на материала на обувките – Обувките, изработени от материали с лошо качество могат да причинят не само повишено изпотяване на краката, но и различни гъбични заболявания. Избирайки затворени обувки, които не пропускат добре въздуха, ще влошат кръвообращението и ще допринесат за появата на неприятна миризма. Ето защо е най-добре да изберем обувки, изработени от естествен материал.

Начини да се отървем от неприятната миризма от обувките

Разбира се, първото нещо, което трябва да направим, е да използваме крем с дезодориращи вещества или антиперспирант за краката, което ще намали изпотяването. Но всички тези средства само ще маскират лошия аромат и проблемът ще остане. Затова е най-добре да направим следното:

Поддържаме чистота и сухота - Един от основните фактори, допринасящи за неприятната миризма от обувките, е влагата. Трябва да се уверим, че обувките ни са напълно сухи преди да ги обуем. Редовното почистване на обувките също е ключово. 

Редовно сменяме чорапите си - Носенето на чисти чорапи всеки ден може да помогне значително за поддържане на свежестта на обувките. Чорапите абсорбират влагата и предотвратяват натрупването на бактерии, което е често предизвикателство при проблемите с миризмата.

Периодично излагаме обувките на слънчева светлина - Слънчевата светлина е ефективен естествен дезинфектант. Поставяйки обувките си на слънце за няколко часа, помагаме за премахването на различни бактерии от вътрешността им.

Използваме домашни средства за борба с миризмата – Можем да избърсваме вътрешността с водороден прекис, калиев перманганат или оцет.  Но това трябва да се направи внимателно, за да не повредим външната част на обувките. Отлично средство е маслото от чаено дърво. Можем да го разтворим в малко количество вода и обработим вътрешността на обувките с течността. Това масло се счита за добър антисептик, така че може да убива бактериите и да премахва неприятните миризми.

Заменим старите стелки с нови - За да предотвратим появата на неприятни миризми, добре е да сменим старите стелки с нови. Най-добре е да изберем стелки от естествени материали. Не бива да  забравяме да ги изпираме редовно, като ги изсушаваме старателно на стайна температура.   

Сайтът използва бисквитки. С продължаване на използването му Вие се съгласявате с използването им.

Съгласен съм